Ben her gün pratik yapıyorum.
Öğrencilere bunu söylediğim zaman inanamayarak dramatik tepkiler verebiliyorlar. “Nasıl? Yani her gün mü?” “Nasıl yapıyorsunuz?” “Ben de daha fazla Pratik yapmalıyım ama bunun için ne zamanım, ne de sabrım var.” “Bu İstanbul koşturmacası içinde, gelebildiğim kadar derse şükrediyorum!”Öğrencilerin çoğu uygulamanın her gün en az bir buçuk saatlik bir vinyasa dersi olması gerektiğini sanıyor. Beden bazı günler böylesi bir uygulamayı istese de, bunun her gün için geçerli olması mümkün değil. Yogilerin de, ödenecek faturalarıyla, temizlenecek eviyle, pişmesi gereken yemekle, ilgilenilmesi gereken çocuklarla, herkes gibi bir hayatı var. İyi haber şu ki, kişisel bir ev pratiği oluşturmak ve sürdürmek sanıldığı kadar zor değil ve sadece iki şey gerektiriyor: arzu ve kararlılık.
Günbegün bir taahhüt kulağa yoğun gelebilir fakat ya size günlük pratiğinizin hiç de öyle abartılı bir zaman kaplaması gerekmediğini söyleseydim ne derdiniz? Ayıracağınız beş dakikanın dahi kendinizle ve bedeninizle kurduğunuz ilişkiyi dönüştürebileceğini söylesem, bu aklınıza yatar mıydı?
Hayat pek tabi her gün dinamik bir pratik yapmanızın önüne geçebilir, fakat, eğer her sabah kalkıp kahvenizi yapabiliyorsanız, gündelik bir yoga uygulamasına da başlayabilirsiniz. Her gün asana yapmasanız bile günlük uygulamanız var. Hayatınız sizin uygulamanız. Bunu küçümsemeyin.
Peki nasıl mı olacak bu iş? Aslına bakarsanız çok basit… İlk olarak, idrak etmeniz gereken şey, gündelik uygulamanın fiziksel olması gerekmediği. Bunu anlamak benim yıllarımı aldı. Her ne kadar yoganın sadece fiziksel bir uygulama olmadığı lafı bir yoga hocası olarak sürekli dilimde olsa da, bunun ev pratiğim için de geçerli olduğu gerçeğini çok sonra kavrayabildim.
Günlük bir Pratik oluşturmanın ilk adımı niyetini koymak ve onu nasıl ifade etmek istediğinizi belirlemek…
Beklentilerinizi gerçekçi tutun. Günlük pratiğinizin bir eziyete dönmesini istemezsiniz. Bir kaç güneşe selam yapmak daha bedeninizle bağa geçebilmeniz için kafi. Kendinize günde 3 ya da 5 güneşe selam yapma sözü verin mesela. Emin olun ki, bir kez hareket etmeye başladı mı, dahasını yapmak isteyeceksiniz.
Nefes alma biçiminize odağınızı getirmek, hayatınızda stresi azaltmak, uykunuzun kalitesini ya da enerjinizi artırmak gibi, önemli değişiklikler yaratabilir. Kendinize her gün nefesinize odaklanabileceğiniz ve nefes çalışabileceğiniz bir kaç dakika ayırın ve yaptığınız çalışmaların faydalarını ve yarattıkları değişiklikleri not etmeyi deneyin. Bu karmaşık tekniklere girmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Yalnızca nefesin hareketine farkındalığınızı getirerek izlediğiniz bir kaç dakika ya da nefes alış veriş sürelerinizi eşitlemek, nefes veriş sürenizi uzatmak, ya da basitçe nefesinizi saymak gibi yöntemlerden çok büyük fayda görebilirsiniz.
Ne kadar süre Pratik yapıyor olursanız olun, bedeninizdeki, zihninizdeki ve nefesinizdeki değişikliklerin farkındalığı içinde kalın. Günlük uygulamanız size o gün o “mükemmel” pozu vermese de, zihniniz meditasyon yaparken dağılsa da, kendinizle ve dünyanızla kurduğunuz ilişkiyi çok daha doyurucu hale getireceği kesin.
Hepinize mutlu, sağlıklı, huzurlu, yoga dolu bir yeni yıl diliyorum!