EVDE YOGA PRATİĞİNİ OTURTMAK İÇİN İPUÇLARI!

– Evde yoga yapmadan önce neler yapmamız gerekir? 

Yoga uygulaması yapmadan en az iki saat önce yemek yemiş olduğunuza emin olun. Üzerinize giydiğiniz kıyafetler rahat ama hareketinizi engellemeyecek kıyafetler olsun. Ama katmanlı giyinmeyi seçebilirsiniz. Nihayetinde uygulamanın başında bedeniniz soğuk olacak. Isındıkça eksiltebilirsiniz. Çorap giymeyin.

Uygulamalar genelde ısınma ile başladığından bedeninizi özellikle ısıtmak zorunda değilsiniz ama eğer bedeniniz katı hissediyorsa, uygulamaya başlamadan eklemlerinizi basit dairesel hareketlerle biraz ısıtabilirsiniz.

-Evde kendimizi yoga yapmak için nasıl motive edebiliriz?

Yoga herkes içindir. Herkes, kendine uygun bir seviyede yoga yapabilir ve yoganın etkilerinden yararlanabilir. Ne kadar formda, güçlü veya esnek olduğunuzun, yaşınızın veya daha önce spor yapmamış olmanızın bir önemi yok! Kişisel bir ev pratiği oluşturmak için de iki şeye ihtiyacınız var: arzu ve kararlılık. Yoga pratiğini toplu halde stüdyo ortamında yapmak gayet zevkli ve öğretici olsa da zaman içinde düzenli ev pratiğimizi oluşturmak bize çok şey kazandırır.

Günlük pratiğinizin hiç de abartılı bir zaman kaplaması gerekmiyor. Ayıracağınız beş dakika dahi kendinizle ve bedeninizle ve içinden geçtiğimiz bu zor ve ilginç zamanlarla kurduğunuz ilişkiyi değiştirebilme potansiyeline sahip. Bu bile başlı başına yeterli bir motivasyon bence.

Bedeninizi dinlemeyi öğrenmek ve gerçek hislerinizle bağlantıda kalabilmek, değişen koşulların içinde merkezinizi koruyabilmenizi mümkün kılacak, olan bitenle savrulmadan, gerçekçi bir biçimde kişisel sorumluluğunuzu alabilecek gücü ve açıklığı verecektir.

Beklentilerinizi gerçekçi tutun. Günlük pratiğinizin bir eziyete dönmesini istemezsiniz. Bir kaç güneşe selam yapmak daha bedeninizle bağa geçebilmeniz için kafi. Kendinize gerçekçi bir söz verin. Emin olun ki, bir kez hareket etmeye başladı mı, dahasını yapmak isteyeceksiniz.

Eğer her sabah kalkıp kahvenizi yapabiliyorsanız, gündelik bir yoga uygulamasına da başlayabilirsiniz. Her gün asana yapmasanız bile günlük uygulamanız var. Hayatınız sizin uygulamanız. Bunu küçümsemeyin.

-Kendimize nasıl bir yoga alanı yaratmalıyız?

Rahatsız edilmeyeceğiniz, derli toplu bir alan seçin, yoga matınızı ve yardımcı malzemelerinizi (mat, blok, kemer vs) yerleştirin. Büyük bir yere ihtiyacınız yok, temiz, aydınlık ve sakin olmasına özen gösterin. Alanınız küçükse bile, en azından oradaki gereksiz fazlalıklardan kurtulabilirsiniz. Evde yoga yapmak için özel bir odanız yoksa bile, uygulama öncesi yoga yapacağınız alanı temizleyerek, hoşunuza gidiyorsa mum ya da tütsü yakarak, vazoya taze çiçekler koyarak zihinsel alanınızı oluşturabilirsiniz. Oraya hangi niyetle adım attığınıza bağlı olarak, her alan özel bir sığınak olabilir.

– Yoga yapmak için yoga malzemelerimizin olması gerekir mi? Alternatif olarak evden neleri kullanabiliriz?

Yoga matınız olması, kaymanızı engellemesi ve eklemleriniz için daha yumuşak bir zemin oluşturması açısından iyidir. Ama eğer matınız yoksa, halınızın üzerine temiz, büyükçe bir havlu sermek ve ihtiyaç halinde dizinizin altına koymak adına bir küçük yastık ya da battaniye bulundurmak da iş görecektir.

Yoga uygulamasını destekleyen pek çok malzeme var elbet. Bloklar, kemerler, yastıklar vs. Ama eğer evinizde bunlar yoksa, blok yerine kalınca bir kitap, yoga kemeri yerine de kanvas bir kemer ya da uzunca, esnek olmayan bir kumaş, meditasyon minderi yerine de çok kalın ya da çok ince olmayan bir yastık kullanabilirsiniz.

Uygulamanızın bitiminde, son dinlenme pozunda üşümemek ve aynı zamanda gerektiğinde eklemlerinizi desteklemek için mutlaka bir battaniye de bulundurmanızı tavsiye ederim.

– Yoga’nın genel olarak sağlığımıza etkileri nelerdir?

Bu aralar içinde bulunduğumuz koşullar içinde her birimiz hayatın ne kadar sarsıcı ve belirsiz olabileceğini ara ara tecrübe ediyoruz. Fakat farkındalığı hayatımıza ne kadar uygulayabilirsek, hayatımız alt üst olduğunda kendimizi yatıştırmayı ve dengemizi yeniden bulmayı o kadar becerebiliriz. Çünkü bunca belirsizlik içinde, kendimizi olan bitenle tanımlayarak, “tepkisel zihin” ağına kolaylıkla düşebilir ve kendimizi yatıştırmayı beceremediğimizde, zorluklarla başa çıkmak için kendimizi yemeye vurmak gibi çeşitli farklı stratejiler seçebiliriz.

Yoga’nın öğretileri bize hem stresli zamanlarla başa çıkabilmek için, hem de ıstırabımızdan hızla özgürleşebilmek ve içimizde halihazırda varolan değişmez neşeyi tecrübe edebilmek için pratik yollar sunar. Yoganın felsefesi, fiziksel egzersizleri, nefes egzersizleri ve yogik bakış açısını ifade eden meditatif disiplinleri, her ne kadar çok eskilere dayanıyor olsa da günümüz dünyası için de geçerlidir. Çünkü yoga sistemi, son derece karmaşık olan insan doğasını ve aynı derecede zor olan gündelik yaşantıyı da göz önünde bulundurur.

Hocam Cyndi Lee “Yoga aspirin değildir” der. Böyle söylemesinin önemli bir sebebi var. Çünkü günümüzdeki sözde hızlı çözümler sunan kişisel gelişim programlarının aksine, yoganın böyle bir vaadi yoktur. Bizlere şipşak bir çözüm sunmaz. Ama yoga şunu vaadeder: samimiyetle ve düzenli uygulama aracılığıyla herkes huzurlu, mutlu ve özgür olabilir. Kim olduğumuzun ya da kendimizi nasıl gördüğümüzün, geçmişte başımıza neler geldiğinin hiçbir önemi yoktur. Kendini kısıtlayan düşünceler ve davranışlardan özgürleşme niyeti olan herkes bu uygulama aracılığıyla özgürlüğü keşfedebilir.

Bu bakış açısı değişikliğinin sonuçları çok çabuk görülebilir. Kendimizle, bedenimizle, zihnimizle, kalbimizle, ailemizle, dünyamızla kurduğumuz ilişkiyle rahat olmaya başlar ve değişimlere daha kolay adapte olabilmeye, hayatla kavga etmek, direnç göstermek yerine hayatın gelgitlerine uyumlanabilmeye başlarız.

Enstrüman olarak bedeni kullanan Hatha Yoga sistemi, bize bedeni arındıracak, zihni sakinleştirecek ve kalbi açacak çok belirli uygulamalar sunar. Tüm bedeni hizalamak için, bazı egzersiz dizilerinden faydalanır. Asanalar, ya da pozlar, fiziksel yapıyı yeniden düzenlemeye yardımcı olur. Bu süreç, nefes ve enerjinin özgürce akabilmesini, nörolojik kalıpların yeniden yapılanması, rahatlaması ve güçlenmesini mümkün kılar. Duyular dengeye gelmeye başladıkça, zihin ve kalpte yumuşak farkındalık geliştirebiliriz.

Yoğun olarak omurgayı çevreleyen kaslar üzerinde çalışan yoga ile omurga uzar, esner ve güçlenir; gövdenin merkezinin dayanıklılığı artar, bu da tüm bedeni ve duruşu etkiler. Düzenli yoga ile kas tonusu ve güç artar, hareketsiz kalmaktan zayıflayan kaslar uyanır; hem yoga pozları içinde hiza, hem de günlük yaşamdaki duruş dönüşmeye başlar.

Yoga pozları kasları güvenli bir şekilde esnetir, kaslardaki katılık, ağrı ve yorgunluğa iyi gelir. Eklem ve kasların hareket kabiliyeti artıkça da kronik ağrılar ve kas gerginlikleri azalır.

Yoga uygulamasında nefesin büyük önemi vardır. Çünkü nefes, beden ve zihin birbiriyle doğrudan ilişkilidir ve nefesi iyileştirdikça zihin ve bedende de bunun olumlu sonuçlarını görmek mümkün olacaktır. Yoga pozu uygulaması aracılığıyla göğüs kafesini çevreleyen kaslar güçlenir ve esner, akciğerlerin nefes kapasitesi artar.

Yoga uygulaması sonrasında bizlere hafif ve iyi hissettiren, stres hormonu olan kortizol ve adrenal bezlerdeki strese yanıt veren hormonların azalması ve parasempatik sinir sisteminin devreye girmesidir. bedende dinlenme hissini uyandıran budur. Düzenli yoga uygulaması stresi azaltmanıza, zihninizde dinginlik ve açıklık bulmanıza yardımcı olur.

– Evde yoga pozlarını uygularken doğru duruşta olup olmadığımızı nasıl farkedebiliriz?

Yoga özünde bir dinleme sanatıdır. Bedeni, nefesi ve zihni dinleme sanatı. Eğer bir video eşliğinde yoga yapıyorsanız bir de dersi veren uzmanı çok iyi dinlemeniz gerekir. Temel hiza prensiplerini bedeninizin sınırı dahilinde hakkını vererek uyguladığınızda ve bedeninizdeki hisleri de dinleme hali içinde olduğunuzda kendinizi incitmeniz çok da mümkün değildir. Yoga yaparken gördüğünüz bir fotoğrafa ya da izlediğiniz videodaki kişiye benzemeye çalışmak yerine, kendi bedeninizin rehberliği içinde, bedenin tüm parçalarının eşit ve sağlam hissettiği, nefesinizin özgürce akabilmeye devam edebildiği bir yerde olmanız daha önemlidir.

***Karantina döneminde, Nefess Yoga bünyesinde ZOOM uygulaması üzerinden salıları 19.30’da yoga ve perşembeleri 20.30’da meditasyon dersleri veriyorum. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk online yoga platformu YogaUni bünyesinde çarşambaları 16.00’da site üzerinden canlı yayın ders veriyorum. Instagram profilim üzerinden de  sürpriz dersler oluyor. Güncel ders duyuruları için IG: @sinemeryoga hesabını takip edebilirsiniz.

 


Kategoriler: evdeyoga, yoga

Tags:, ,