YOGA REÇETESİ: VİPARİTA KARANİ İLE STRESİ HAFİFLETİN

viparita karani

Asanaların aslında varolmadığına dikkat ettiniz mi? Asanadan çıktığımız anda poz artık yoktur… Asanalar farkındalığımızı odaklamaya yardımcı, dönüşen, geçici formlardır. Daha hızlı uygulamalarda, tecrübe uçup gidebilir. Fakat Viparita Karani gibi restoratif pozlarda hareket etme alışkanlığını tersine çevirip, asananın içine iyice yerleşiriz. Yapmamız gereken tek şey bırakmak ve açık olmaktır.

Viparita Karani benim favori pozlarımdan. Evet, her pozda keşfedebileceğimiz harika şeyler var. Fakat bazen öne ya da arkaya eğilemeyecek ya da tek ayak üzerinde duramayacak kadar yorgun olabiliriz. Bu noktada Viparita Karani imdada yetişir. (En azından benim için öyle) Bu poz aslında bir ters duruş ve ters durmanın beden için sayısın faydaları var. Bacakları duvara koyarak kalçayı yükselttiğimizde, ayak bileklerinde şişliğe, dizlerde yorgunluğa, üreme organlarında sıkışıklığa sebep olabilecek sıvılar alt karna akar ve bu bacakları ve üreme organlarını rahatlatır. Baş ağrılarına, mens ağrılarına, bel ağrılarına iyi gelir, enerjiyi yükseltir.

Bu poz aynı zamanda dolaşımı da artırır ve üst beden ve baş bölgesine kan akışının artışı, uzun süreyi ayakta ya da oturarak geçirdiysek tatlı bir rahatlamaya sebep olur. Eğer stres altındaysanız, yorgunsanız, jet lag yaşıyorsanız, bu poz ilaç gibidir. Fakat en muazzam tarafı, bize daha az yaparak olumlu sonuçlar alınabileceğini tecrübeyle sabit göstermesidir. Pek çoğumuz herhangi bir şeyde sonuç alabilmek için çokça çalışmamız gerektiğine dair koşullanmış durumdayız. Gerek yoga matı üzerinde, gerek hayatta. Bu tabi ki de yanlış değil. Fakat salt çabaya değil, doğru çabaya ihtiyacımız var. Bu poz, çalışma kavramına farklı bir bakış açısı sunar, hem hayatta, hem yogada. Bacakları duvara yerleştirerek rahatladığımızda, almaya açıklığın üzerinde çalışırız.

PEKİ NASIL?

Bu asanayı yapmak için bir ön ısınmaya ihtiyacınız yok. Her an, her yerde yapabilirsiniz. Bu pozu yaparken kalçanızın altında bir yastığa ya da katlı battaniyeye ihtiyacınız olacak. Bacak arkalarınızın ve kalçalarınızın duvara iyice dayandığıdan emin olun. Bacak arkalarınızın gergin değil, rahat hissetmesi önemli. Vücudunuzun üst kısmı olabileceği en rahat pozisyonda olmalı, kollarınızı iki yana doğru açın. Omuzlarınız yerde, boynunuz rahat olsun. 

Fiziksel şeklin içine yerleşmek, hemen rahatlatıcı bir tecrübe içine yerleşeceğiniz anlamına gelmez. Belki sakinleştirici nefes egzersizi de iyi olabilir. Dörde kadar sayarak nefesi alın ve sekize kadar sayarak bırakın. Uzun nefes verişler kalp ritmini yavaşlatır ve sinir sistemini sakinleştirir. Bunu beş kiz tekrarlayın ve sonrasında doğal nefese dönün.

Sonra hiçbir şey yapmayın. Gerçekten. Zihninizin gökyüzündeki bir uçurtma gibi olmasına izin verin. Uyursanız, bunda sorun yok. Uyumazsanız bu da OK. Ben bu pozu çoğu zaman yazmam çizmem gerektiğinde ve tıkandığımda yapıyorum. Tam bir temizlik etkisi yapıyor ve pozdan çıktığımda çok daha canlı ve yaratıcı hissediyorum. Bu paha biçilemez bir şey! Olana açık kalıp dinlenmene izin verebilir misin? Belki ilginç bir şeyle karşılaşırsın.

Viparita Karani de 5-20 dakika arası kalın. Eğer alışık değilseniz beşinci dakikadan sonra pozdan çıkmak isteyebilirsiniz ve bu problem değil. Zamanla daha uzun kalabilmeye başlayacaksınız. Pozdan çıkmaya hazır olduğunuzda dizleri karna çekip sağa yuvarlanın ve biraz kalın. Sonrasında en son başınız kalkacak şekilde doğrulun. Bir süre hareketsiz kalarak, çalışmanın etkilerini gözlemleyin.

Viparita Karani bize uygulamamızın aktif, maskülen tarafı kadar, feminen, reseptif tarafının da ne derece önemli olduğunu gösterir. Her zaman mücadele etmek değil, bazen de bırakmayı bilmek en büyük hediyedir.


Kategoriler: yoga

Tags:,