Her yeni yılda aynı şey olur… Önümüze genelde geçirdiğimiz sene içinde suçluluk duyduğumuz şeylerden dolayı gerçekçi olmayan hedefler koyar ve onları gerçekleştiremediğimizde de başka bir suçluluğun içine düşeriz.
Çoğu yeni yıl niyeti de aynı kelimeyle biter. “İstiyorum.” Burada konuşan, ego, hisler ve koşullanmalar kaynaklı yanıltıcı arzulardır. Bu kelimeyle, istencimizi ve niyetimizi sadece yaptığımızı değil, olduğumuz kişiyi de değiştirmeye yöneltmiş oluruz çünkü bu kelimeyi kullandığımızda bu, bir eksiklikten ya da yetersizlik hissinden yola çıkmak demektir. Olduğumuz kişinin yeterince iyi olmadığı düşüncesinden filizlendiğinden ve mutluluğumuzun istediğimizi elde etmemize bağlı olduğu yanılsamasını beslediğinden dolayı, bu niyetler çoğu zaman gerçekleşemez.
Yoganın bize öğrettiği bir şey varsa, o da bir şeyi gerçekleştirmek için gerekli çabayı gösterdikten sonra, sonuçlara teslimiyettir.
Yoga geleneği Yeni Yıl Niyetine değişik bir alternatif sunar: Sankalpa uygulaması. Bu dünyaya geliş sebebimiz olan hayatı yaratabilmek için, zihni ve her birimizin içindeki İlahi özellikleri de sürece dahil etmemiz gerekir. Sankalpa, daha bilnçli olmaya ve en derinde yatan niyetlerimizle bağ kurmaya başladıkça, tam da bunu yapabilmemiz için bize yardımcı olan bir ifadedir.
Kalpa kelimesi yemin ya da “tüm kuralların ötesinde takip edilmesi gereken kural” anlamına gelir.
San kelimesi, yüksek gerçeklikle ya da yüksek bilinçle olan bağlantıyı ifade eder.
Bu iki kelimenin birleşiminden oluşan Sankalpa, kendi yüce gerçekliğimizi desteklemek adına verdiğimiz sözdür.
Sankalpa, hayatın daha derin olan anlamını yüceltir ve bize gerçek doğamızı hatırlatarak, seçimlerimize rehberlik eder. Daha geniş bir farkındalık geliştirebilmek için zamanımızı adayabildiğimizde, niyetimizi potansiyelimizle uyumlandırabiliriz.
Sankalpamızı nasıl keşfedebiliriz?
Sankalpa’yı keşfetmek bir dinleme sürecidir. Samimi arzumuz zaten mevcut. Sadece görülmeyi, duyulmayı, hissedilmeyi bekliyor. Zihnimizin onu çılgıncasına araması gerekmiyor. Evet, derindeki bu çağrıyı duymak için kalbi dinlemek cesaret ve sessiz, sakin bir zihin gerektirebilir ve bunu meditasyonla geliştirmek mümkün. Önemli olan bu çağrıyı içtenlikle karşılamak, bu çağrıyı duyduğumuzda onunla kalmak, onu hissetmeyi istemek, üzerine derinlemesine düşünmek ve bu samimi arzunun bizden talep ettiğini yapmaya açık olmak. Çünkü istediğimiz şey bir şeyi yapmayı bırakmak yahut bir şeyleri dönüştürmek gibi görünse de, arkasında daha derin, başka bir ihtiyaç yatıyor olabilir.
Sankalpa’yı belirlemek ve tohumlarını ekmek
“Sen en derin arzunsun [sankalpa].”
Upanishad’lar
Sankalpa, gelecekle ilgili bir olasılıkla alakalı değildir. Sankalpa, varolan gerçeklikle alakalı olarak şimdiki zamanda ektiğimiz tohumdur.
Yoga uygulamanız varsa, derslerde eğitmenlerin uygulamanızı bir şeye adamanızı, bir niyet koymanızı önerdiklerini duymuş olabilirsiniz. Çünkü uygulamada niyet koymak ve hayatına davet etmek istediğin şeyin tohumunu ekmek, zihinle bedeni bağlar ve uygulamayı fizikselden öte bir boyuta taşır. Zaman içinde hareketleriniz niyetlerinizle örtüşmeye başlar. Uygulamanızdan ne beklediğinizi anlamaya başlayınca, enerjinizi de o yöne yöneltmek mümkün olur.
Mesela:
‘İyilişmeyi, sigarayı bırakmayı, aşkı bulmayı, iş bulmayı umuyorum’ yerine sankalpamız ‘Tam ve sağlıklıyım. İhtiyacım olan her şeye sahibim (zaman, aşk, para, vs)’ olabilir.
Ya da örnekleri artırmak gerekirse;
Üstlendiğim işte başarılıyım,
Sevgi doluyum ve seviliyorum,
İhtiyaç olduğunda yardım alabiliyor ve yardım edebiliyorum,
Maddi olarak rahatım, gibi sankalpa’lar kurabiliriz.
Sankalpa’lar bireysel ve kişisel niyetlerdir ve hayatın koşulları değiştikçe onlar da değişir. Daha kişisel odaklı sankalpa’lar oluşturmak istiyorsak, isteklerimiz ve ihtiyaçlarımız arasındaki farka dikkat etmeliyiz. İstekler hoş şeylerle ilişkilidir ve koşullanmalarımızdan doğarlar. İhtiyaçlarımız ise yaşam amacımızı gerçekleştirebilmemiz için ruhumuzun ihtiyaç duyduklarıdır.
Kendinize şu iki soruyu sorun:
Neyi başarmak istiyorum?
Buna sahip olmak nasıl hissettirirdi?
Niyet koymak, rehberlik etmesi ve bir amaç vermesi içindir. Bizi merkezinizde ve mevcut tutmak içindir. Niyetlerinizi basit ve samimi tutmaya özen gösterin. Sankalpanızı hatırlamak, niyeti aklınıza getirmek, niyetinizi güçlendirecek ve samimi arzunuzu besleyecektir. Bu sebepten, niyetinizle sık sık bağ kurmayı araştırın. Yoga matınızın üzerinden çıkıp insanlarla iletişim kurduğunuzda sizi ne merkezinizde tutar ve size bir amaç verir? Gününüz içinde ne anda, müteşekkir ve şefkatli olmanızı sağlar? İşler karmaşıklaştığında ve hızlandığında durup bakmak, uyaran ile tepkiniz arasına boşluk koymak, niyetinizin sizi yönlendirmesine izin vermek mümkün mü?
Unutmayın, illa matın üzerinde olmak gerekmez. Her an yoga uygulaması için bir fırsattır.
Bu yazı aynı zamanda uplifers’da yayınlanmıştır: uplifers